Pääsiäissunnuntaina saimme kattavan luennon Torinon käärinliinoista dosentti Juha Hiltusen vierailtua seurakunnassamme. Teille, jotka mietitte ”mikä Torinon käärinllina?” – se on liinavaate, jonka uskotaan olleen Jeesuksen päällä hänen hautaan laittamisen yhteydessä.


Evankeliumi Johanneksen mukaan kertoo, että Joosef Arimatialainen ja Nikodemos (lainoppinut ja suuren neuvoston jäsen) hautasivat Jeesuksen pitkään käärinliinaan. Oli ns. tuplasapatti eli pääsiäinen ja sapatin ilta. Juutalaiset eivät halunneet ruumiin jäävän ristille sapatiksi niinpä Jeesus täytyi haudata nopeasti. Tästä syystä Joosef ja Nikodemos tekivät vain välttämättömimmän haudatessaan Jeesuksen.


Naisten tultua haudalle sunnuntaina pääsiäsaamuna, suorittamaan hautaamisen loppuun, he huomaavat hauden olevan auki. Sisällä näkyvät käärinliinat Apostoli Johanneksen kuvauksen mukaan. Vieläpä hikiliina, joka oli ollut Jeesuksen pään päällä, oli taiteltu erilleen.
Käärinliinoista puhutaan aika paljon ottaen huomioon, että ne olivat hautauskäytännössä itsestään selvät. Ristillä kuolleet yleensä heitettiin joukkohautaan, mutta Jeesuksen kohdalla tehtiin poikkeus. Poikkeavaa oli myös auennut hauta, koska se suljettiin niin, että kukaan ihminen ei voinut sitä aukaista.


Meillä on säilynyt tähän päivään asti käärinliinat, joissa on ristillä teloitetun miehen verijäljet. Liinoista voidaan nähdä käsien, jalkojen ja kyljen vertavuotavat haavat. Lisäksi miehen otsan kohdalla on verijäljet pistohaavoista. Liinasta on löydetty siitepölyä joka on lähtöisin kukista, jotka kasvavat Palestiinan alueella. Siinä näkyy myös kukan lehtä, joita yleisesti käytettiin juutalaisissa hautajaisissa. Teloitetun miehen kasvot ovat poikkeuksellisen rauhallisen oloiset, ottaen huomioon kidutuksen.


Suurin mysteeri, joka liinoista selkeästi näkyy on koko ruumiin muotojen piirtyminen ikään kuin negatiivinä kankaalle. Verijäljet ovat hyvin selitettävissä ja ne ovat aidoksi vereksi todettu. Vieläpä niin, että veren dna antaa todisteen, että se on tyypillinen Lähi-Idän ihmiselle. Mutta se ruumiin kuva ja kasvot! Ikään kuin ne olisivat poltetut kankaalle ja ruumis tuntuu kelluvan kuvana kankaalla. Se on selittämätön paikka. Paitsi ei Raamatulle. Evankeliumit kertovat, että Jeesus nousi kuolleista. Kankaassa näkyy ylösnousemusvoiman välähdys, jossa Jumalan voima jätti jälkensä kankaan kuituihin.


Käärinliinojen havaittavat jäljet vain vahventavat sitä todellisuutta, että Jeesus kuoli, hänet haudattiin, mutta hän nousi ylös! Jeesus haluaa varmasti sanoa meille tänään saman, jonka hän sanoi Tuomaalle näyttäydyttyään hänelle ylösnousseena: ”Älä ole epäuskoinen, vaan usko!”

Siunattua kevättä!
12.4.2021, Jarmo Moisio