Elämme tällä hetkellä Suomessa poikkeusolosuhteissa. Viimeksi tällaisessa vastaavassa tilanteessa valtion määräämänä, on eletty toisen maailmansodan aikaan. Meille nuoremmille tällainen on aivan uutta ja vierasta.


Poikkeusoloissa rajoitetaan ihmisten vapautta toimia, kokoontua ja liikkua vapaasti. Jopa elintarvikkeiden säännöstely voi tulla kysymykseen. Tämä tuntuu rajattomassa vapaudessa elävälle ihmiselle vaikealta. Se voi jopa ahdistaa. En voikaan yhtäkkiä ottaa pikamatkaa etelän aurinkoon tai muuhun kohteeseen. Tämä ulkoinen vapaus on ihmiselle niin äärimmäisen tärkeää. Nyt kun sitä on rajoitettu, on jokaisella aikaa kuunnella omaa sisintään. Juuri sitä sisintä, jota yritetään ulkoisen vapauden mahdollisuuksilla hiljentää.


Millaista on sisäinen vapaus? Sisäinen vapaus ei ole RIIPPUVAINEN ulkoisen vapauden mahdollisuuksista. Sisäinen vapaus kykenee asettamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin elämässä. Elämässä ei olekaan tärkeintä se miten pääsen toteuttamaan itseäni ulkoisen vapauden suomin oikeuksin. Tärkeintä on löytää sisäinen rauha, joka ei ole kiinni olosuhteista.


Raamattu kertoo useita esimerkkejä tällaisesta sisäisestä vapaudesta. Pietari joutuu vankilaan julistettuaan evankeliumia. Hän on niin levossa, että nukkuu vartijoiden välissä kahlittuna kun enkeli hänet herättää ja vapauttaa – Apt.12:1-7
Paavali ja Silas ovat myös julistamassa evankeliumia Filippin kaupungissa, kun heidät otetaan kiinni, ruoskitaan, vangitaan, laitetaan jalkapuuhun ja heitetään verisinä vankilan pimeään luolaan, jossa ei ole valoa. Kohta he alkavat ylistämään Jumalaa luolan pimeydessä. Tulee maanjäristys, kahleet irtoavat ja vankilan perustukset murtuvat – Apt.16:23-26


Nämä Raamatun tapahtumat ovat talletettuna kaikkien aikojen Kristityille. Ne ovat rohkaisuksi itse kullekin muistuttamaan sisäisen vapauden voimasta, joka ei alistu pelolle ja ahdistukselle vaikeissa olosuhteissa. Sisäinen vapaus on myös todistuksena jumalattomalle maailmalle todellisesta toivosta jolle ainoa vapaus on sitä mitä valtio nyt ihan oikeasta syystä rajoittaa.


Levollisin mielin tulevaa kohti, Jeesuksen kanssa.
Jarmo Moisio